„Itt van az ősz, itt van újra” és az évszaknak megfelelő étlapunk is alakul már

Az 1552 Étterem készülő új őszi-téli étlapjáról kérdeztük az étterem konyhafőnökét, Tóth Dávid séfet.

Két étlapot használunk egy évben, van egy tavaszi-nyári és egy őszi-téli, a törzsvendégeink ezt már megszokhatták, hogy szezonális étlapokkal készülünk számukra.

Nekem az őszi mindig személyes kedvenc, nagyon szeretem az évszak színeit, ízeit, és az ilyenkor előkerülő alapanyagokat.

Nyilván vannak nagy klasszikusok az étlapon, amiket nem veszünk le sosem, ezek idén is fennmaradnak, csupán kapnak egy új köntöst, és egy kicsit ősziesebbre varázsoljuk ezeket, de persze új szereplőkkel is kiegészül étlapunk, ami ilyenkor mindig egy kicsit izgalmasabb, játékosabb.

Mitől játékos az étlap? Milyen alapanyagokat használtok ilyenkor? Miért a kedvenced?

Ősszel étlapunk állandó szereplője a kacsa, az standard. Most ennek érdekessége, hogy combot és mellet is adunk, illetve különleges formában lilakáposztát mellé, de az egyelőre még titok, hogy hogyan. Ilyenkor a cékla, a sütőtök, a káposztafélék, az édesburgonya, és különféle magvak is szerepelnek majd az étlapon, ősszel szívesen dolgozunk ezekkel az alapanyagokkal, így ezekkel biztosan találkozhatnak majd vendégeink.

Azért szeretem az őszt, mert ilyenkor belassul mindenki, vége van a nyári pörgésnek, és több ideje van az embereknek eltölteni egy kis meghitt időt az étteremben, jó borok társaságában.

Hol tart az étlap?

Ötven százalékban készült el eddig étlapunk. Tavaly sajnos ezt az őszi-téli verziót nem tudtuk elindítani, így abból sok mindent áthozunk az idei szezonra. Azóta persze jöttek új ötletek is, tehát lesz rajta rengeteg új íz, és az a tervünk, hogy ebbe bevonjuk vendégeinket is. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy nekik mik azok az ételek, színek, vagy nagy klasszikusok, amiket szeretnének az étlapon látni, ezeket egy kicsit újragondoljuk és 1552-esítjük!

A nagy kedvenceknek továbbra is lesz helyük az étlapon?

Folyamatos szereplője az étlapnak az óriás bécsi, a túrógombóc és a húsleves. Mind a három megmarad őszre is, nyilván a bécsi mellé nem hideg saláta illik majd, hanem meleg köretet készítünk. A túrógombócnál pedig lecseréljük az epret, a húslevest pedig meghagyjuk, ahogyan azt szeretik.

Tehát mindent összevetve a nagy kedvencek maradnak az étlapon, csak ősziesítjük azokat.

Nagy sikere volt nyáron a heti krémleveseknek, ezek maradnak?

Heti krémleveseink is folyamatosan elérhetőek lesznek, természetesen, ahogyan minden fogásnál, úgy ennél is szezonális alapanyagokból készítjük azokat, heti váltásban, vagy akár sűrűbben. Ami biztos, hogy a gyümölcsleves most lekerül az étlapról, de a heti krémlevesekkel igyekszünk kárpótolni a hozzánk betérő vendégeket.